Φρέσκο βούτυρο (κατά προτίμηση αγελαδινό)



Ο λαός μας λέει γάλα κατσικίσιο, φέτα αιγοπρόβεια και βούτυρο αγελαδινό το καλό…το φρέσκο…το μυρωδάτο! Ααααχ! κ να κάνεις τηγανητά αυγά σε φρέσκο βούτυρο αγελαδινό…το αγαπημένο του παππού μου του Κωνσταντίνου. Πώς το φτιάχνουμε όμως το βούτυρο…;

Υλικά
6-7 kg  γιαούρτι αγελαδινό (εκτός ψυγείου για μια ημέρα)
1 ντουρβάνα (ή τάπερ με στεγανό καπάκι)
1 σκεύος μεγάλο για να βάλουμε το ντουρβανισμένο γιαούρτι
1 σκεύος με χλιαρό νερό
1 σκεύος συλλογής και πλυσίματος του βουτύρου

Εκτέλεση

Αφήνουμε το γιαούρτι που έχουμε φτιάξει (το δικό μας) ένα βράδυ εκτός ψυγείου. Το επόμενο πρωί το ρίχνουμε στη ντουρβάνα με λίγο χλιαρό νερό και ξεκινάμε τη διαδικασία του «ντουρβανίσματος»…(πόσο μου αρέσει ο ήχος αυτής της λέξης!).
Αν δεν έχουμε ντουρβάνα θα χρησιμοποιήσουμε τάπερ με στεγανό καπάκι με άλλη όμως διαδικασία που θα περιγράψω παρακάτω.
Αφού ντουρβανίσουμε το γιαούρτι ρίχνουμε μέσα στη ντουρβάνα λίγο κρύο νερό και κουνάμε γύρω γύρω τη ντουρβάνα για να μαζευτεί το βούτυρο (το βούτυρο στέκεται από πάνω σαν αφρός).
Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της ντουρβάνας σε καθαρό μεγάλο σκεύος. Παίρνουμε κοντά μας το άδειο καθαρό σκεύος που θα συλλέξουμε το βούτυρο και ένα σκεύος με χλιαρό νερό. Βουτάμε το χέρι μας SOS σε χλιαρό νερό (για να μη κολλήσει το βούτυρο πάνω στο χέρι) μαζεύουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στο σκεύος συλλογής. Ξεπλένουμε το βούτυρο με κρύο νερό.  
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μαζέψουμε όλο το βούτυρο προσοχή όμως ΠΡΙΝ βουτήξουμε το χέρι για να μαζέψουμε το βούτυρο ΠΑΝΤΑ να έχουμε βρέξει πρώτα το χέρι μας σε χλιαρό νερό! Να θυμάστε οτι από τα προιόντα γάλακτος δεν πετάμε τίποτα!
Στο σκέυος συλλογής έχουμε μαζέψει το βούτυρο το οποίο πρέπει να το πλύνουμε 5-6 φορές με κρύο νερό για να καθαρίσει από κομματάκια γιαουρτιού, αφρούς κλπ. Στο τέλος το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη. Αυτό που θα περισσέψει μετά τη συλλογή του βουτύρου θα το κάνουμε μυζήθρα και επειδή έχει διάφορες ονομασίες ανα την Ελλάδα εννοώ το ανθότυρο.

Τώρα όσον αφορά την παρασκευή του βούτυρου χωρίς τη χρήση ντουρβάνας...
Συλλέγετε τα καϊμάκια (δηλαδή τις πέτσες) από το γιαούρτι που τρώτε καθημερινά, το οποίο είναι κατά προτίμηση χειροποίητο βάσει της συνταγής που έχουμε δώσει. Το φυλάσσετε στην κατάψυξη.Όταν θα έχετε συλλέξει αρκετό, το βγάζετε, το ξεπαγώνετε, προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό και το "ντουρβανάτε" σε τάπερ με καλό καπάκι. Το βούτυρο πάλι βγαίνει από πάνω και το συλλέγετε με τον γνωστό τρόπο...πρώτα το χέρι σε ζεστό νερό, συλλογή και μετά ξέπλυμα με κρύο. Και σε αυτή την περίπτωση θα το πλύνετε 5-6 φορές με κρύο νερό.

Φυλάσσεται στην κατάψυξη και χρησιμοποιείται και στη μαγειρική (αυγά τηγανητά,ομελέτες,μακαρόνια, ρύζι, χυλοπίτες, πάνω στο ψωμί κλπ) αλλά και στη ζαχαροπλαστική (σε κρέμες πατισερί, σε φύλλο καταΐφι, μπακλαβά, γαλακτομπούρεκο κλπ κλπ.)
Καλή Επιτυχία!

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου